Zomervakantie Kroatië 2017

Het plan

Wederom via Wishful sailing de Elan 333 gehuurd. Die was ons prima bevallen de vorige keer al was zij voor 4 personen een tikje aan de kleine kant. Ook het hotelletje voor onderweg weer dezelfde als vorige jaren. Dat ligt net op een prettige afstand van huis, serveert een goede avondmaaltijd en de volgende dag kun je relaxed rijden om net na het middaguur op de haven te zijn.

De plannen zijn om dit jaar eens naar het noorden te varen vanuit Sukošan. Bij de eilanden Cres en Lošinj is een instituut wat onderzoek doet naar het gedrag van Dolfijnen en zeeschildpadden. Die dieren komen daar veel voor en zouden we graag eens bewonderen. Hopen dat het weer in het noorden meewerkt. Afgelopen jaren was het daar toevallig qua temperatuur iedere keer aardig wat minder dan in het zuiden.

Ook willen wij de stichting bezoeken om daar iets meer te leren over wat zij doen. Zij zijn gevestigd op het eiland Lošinj op diverse locaties. (Zie kaartje)

Blue water

De uitvoering

Omdat we deze keer niet met 4 maar met 2 in de auto zaten was er meer ruimte om te voren al wat boodschappen in te slaan zodat we vlak voor het inschepen alleen de verse waren en vlees hoefden te halen. Dat scheelt gewoon tijd. Gedurende de rest van het jaar is het al zonde van je tijd om in een supermarkt rond te lopen en tijdens de vakantie wil je dat helemaal tot een minimum beperken. Ook het zoeken naar artikelen duurt in het buitenland heel wat langer. Ga schoonmaakmiddelen die je nodig hebt maar eens in het Kroatisch vertalen. Dan ben je wel even bezig. Deze keer maar 1 skikoffer op het dak en redelijk vol geladen op pad gegaan.

Op tijd weg gegaan want in Duitsland wordt met veel plezier aan de wegen gewerkt en dat schiet niet heel erg hard op. Ruim op tijd voor het diner in het hotelletje. Lekker uitgebreid ontbeten want haast hadden we niet. Op zaterdag hoeven we nog maar ongeveer 350 kilometer te rijden, dan boodschappen doen en dan naar de jachthaven. De boot is officieel pas om 17:00 uur tot je beschikking en dus heb je alle tijd om onderweg nog wat gezellig te eten, de boodschapjes te doen en een beetje rond te kijken.

Toen we de boot op mochten hebben we snel alle spullen vanuit de auto in een karretje gepropt en aan boord opgeruimd. Het was wel even een overgang. Van de koelte thuis naar temperaturen van 30 graden is best een overgang. Zeker als je dan met bagage moet gaan sjouwen.

Op de jachthaven wat bekende mensen van de firma Kroki tegen gekomen. Zij hadden ons in 2015 geholpen toen we problemen hadden door een ontwerpfout in de furlex (rolmechanisme fok). Het was ruim 4 uur rijden voor ze om bij ons te komen en zij verwachtten dat ze in 5 minuten die suffe huurders wel zouden laten zien hoe ze een fok moesten bedienen maar dat bleek niet zo te zijn. Het was wel degelijk een fout in de furlex zelf en vanaf dat moment hadden we een leuk contact.

Zij herkenden ons dan ook direct en waren zeer behulpzaam bij het inchecken en ook twee weken later bij het uitchecken werden wij uren eerder geholpen dan de andere huurders. Luka de zoon van de eigenaar heeft ons naar onze plannen gevraagd en hij heeft ons op de GPS aangewezen waar, vaak dolfijnen gespot worden, mooie plekjes om te ankeren en interessante dorpjes. Luka vertelde ons ook dat op dat moment zijn vader in Zagreb was om te onderhandelen White Whale Yacht brokers omdat zij het plan hadden als Kroatische broker met hen te gaan samenwerken. Dat mochten we alleen nog niet doorvertellen omdat de onderhandelingen nog gaande waren. Op het moment dat ik dit schrijf zijn de onderhandelingen blijkbaar succesvol afgerond want zij zijn als Kroatische vertegenwoordiger te vinden op deze website. We wensen hun veel succes bij deze nieuwe stap.

Nog even contact gehad met een prettige collega van Bert, die toevallig met zijn boot een kilometer of zes vanaf de jachthaven bivakkeerde, want we hadden afgesproken dat hij zou trachten op zaterdagavond naar ons toe te komen. We waren het plan om vroeg uit de haven te vertrekken en dan een uurtje te varen naar een leuke baai en daar te ankeren. Omdat we pas vrij laat klaar waren met inruimen van de boot kon dat helaas niet doorgaan. We zijn de nacht in de jachthaven blijven liggen om zondagochtend vroeg te vertrekken.

Hoe het ons verder gegaan is tijden die vakantie kunt u op ons BLOG lezen.