Varen op het ijsselmeer 2015

Na de geslaagde zomervakantie hadden we zin in nog wel een weekje varen. Rond gezocht op internet en via de website van Own ship een Bavaria 35 exclusive gehuurd. Thuishaven Urk.

Hopen dat we mooi weer zouden heben. De eerste week van september kan het mooi zijn maar, dat is het lang niet altijd.

Bij aankomst in Urk eerst ondervraagd door de eigenaar van de boot. Hij wilde zeker weten of wij deze boot samen wel baas kunnen bij de verwachtte weersomstandigheden. Ik weet niet zeker of hij helemaal gerustgesteld was maar, resultaat was dat wij de boot mee kregen.

Bav layout

De layout van Bavaria

IMG 4330

Prachtige opname van een naderende onweersbui op het ijsselmeer. Niet echt mooi weer dus al scheen af en toe de zon wel even.

We hebben ons wel vermaakt de week maar, het weer was dermate slecht dat we niet veel gevaren hebben. Op maandag vertrokken uit Urk. Plan was om naar Hoorn te gaan. Keiharde wind recht tegen met onweersbuien waar soms ook nog hagel bij viel en de korte flinke golfslag maakte het varen er zeker niet aangenamer op. Na 2 uurtjes hakken tegen de golven in besloten terug te gaan naar Urk. Op dinsdag weer geprobeerd. Nu met bestemming Lemmer. Het varen wederom niet fijn. Ijskoud en drijfnat geworden onderweg. Marry die de rukwinden tijdens onweersbuien en het daarmee gepaard gaande effect op de boot helemaal niet leuk en soms gewoon eng vond had het al snel gezien en zelf vond ik het wel leerzaam om ook eens tijdens dit soort omstandigheden op het water te zijn maar leerzaam is niet hetzelfde als prettig. Wel hadden we voldoende gereefd dus kwaad kon het allemaal niet.

Paar dagen overnacht in Lemmer. Leuk stadje waar je ook lekker kunt eten en vlak bij de brug naar de binnenhaven een tentje waar ze veel speciale biertjes verkopen. Daar hebben we eens lekker aan de kwak (bekend Belgisch biertje in een speciaal glas) gezeten en heb ik voor het eerst van mijn leven een visgerecht besteld. Het moest er toch eens van komen dacht ik en het smaakte mij heerlijk.